Längdskidor i Orsa

I Orsa och inte minst i Grönklitt erbjuds det flera pistade områden för längdskidåkning, och i denna guide kommer vi berätta mer om det, samt varför Orsa Hornberga Gård är den bästa platsen för denna otroligt roliga sport.

Guidens innehåll

  • Varför bo på hornberga gård och åka längdskidor i Orsa?

  • Orsa Grönklitt - Längdspår av högsta kvalité.

  • Koppången, det underbart vackra naturreservatet.

  • Kommunens längdspår i Orsa

  • Hyra längdskidor i OrsaVarför bo på Hornberga gård och åka längdskidor i Orsa?


Inte nog med att Orsa är omgiven av vacker natur, det finns även välpistade längdspår i denna natur, varav vissa klassas som Sveriges bästa. Familjära Orsa Hornberga Gård ligger mitt emellan dessa områden och erbjuder prisvärt boende, restaurang med hög klass, bastu, pool med mera, och nedan vill vi ge dig all info du behöver om längdskidåkningen här i Orsa.Orsa Grönklitt - Längdspår av högsta kvalité.


Uppför berget från Orsa Hornberga Gård finner du Grönklitts alla längdspår. Här är det snösäkert och otroligt vackert, och de flesta vintrar öppnas längdspåren redan i slutet av oktober. Här åker alla från nybörjaren och den glada motionären till den högsta eliten. Det finns spår för alla, sammanlagt tretton mil. Du åker på allt från mysiga skogsbanor, dramatiska myrar, till sjöar och höjder med utsikter över en stor del av Siljan. Och har du tur får du se isbjörnar på skidturen, eftersom ett av spåren går förbi isbjörnshägnet vid Rovdjursparken. I Grönklitt krävs det spårkort.

Ca 10 & 20 min bilfärd från Hornberga Gård beroende var du vill börja åka.Koppången, det underbart vackra naturreservatet

Längdskidåkning på Koppångens naturreservat, en av Orsas vackraste platser. Koppången är främst känd för sin storslagna natur, stora öppna myrområden och att det är snösäkert många vintermånader varje år. Det finns flera olika leder som på vintern körs upp med skoter varav en led på ca 4 km är spårad för klassisk åkning. Resterande leder tillplattade och är för hundspann, skateskidor och turskidor. På vårvintern finns chans för fantastisk skidåkning med skate- och turskidor på öppna och fria skaren. Ha gärna hunden kopplad, då det finns många hundspann på Koppången. OBS! Skoterförbud i hela reservatet!


Parkering endast på anvisade platser. Parkering utmed E45 är inte tillåten. Skyltning om ytterligare parkeringsplatser hittar du på informationstavlor vid stora parkeringen. Det finns tryckta slingor i varierande längd. 2-30 km. Startplats E45 i höjd med Blomtäkt. Här krävs det inget spårkort.

Ca 30 min bilfärd från Hornberga Gård.Övriga längdspår i Orsa

Kommunens längdskidspår på Berget, i Viborg och Skattungbyn erbjuder också varierad skidåkning som passar alla, från elitåkare till nybörjare. Här krävs det inget spårkort. Mellan 15-20 min från Hornberga Gård.


Bergetområdet: elljusspår 0,6 km, 2 och 3 km. Belyst mindre skid- & pulkabacke, belysningen släcks kl 22.00. Startplats på Ishallens östra sida.

Ca 15 min bilfärd från Orsa Hornberga Gård.

Skattungbyn: elljusspår 2,2 km, belysningen släcks kl 21.30. Startplats vid Gamla Folkets Hus.

Ca 20 min bilfärd från Orsa Hornberga Gård.

Viborg: dagspår 5-7,5 km. Startplats vid Viborgs Bystuga.

Ca 17 min bilfärd från Orsa Hornberga Gård.Hyra längdskidor i Orsa

Utrustning som är anpassat till din åkstil, längd och vikt kan vara avgörande för hur din längdupplevelse kommer att bli. Att köpa eller hyra utrustning där man får hjälp av experter är därför att rekommendera.

Ett par alternativ är att hyra på längdcentrum i Orsa Grönklitt, eller på Intersport i Mora.Se efter lediga rum och stugor

Se fler aktiviteter att göra i Orsa och Grönklitt