Utförsåkning i Grönklitt

Grönklitt är kanske inte känt för att vara det högsta berget i Sverige, men om man söker efter en familjär och snösäker skidort inom rimligt avstånd från exempelvis huvudstaden, har du hittat det bästa alternativet. I denna guide kommer vi ge dig den mesta info du behöver för att åka alpina skidor i Grönklitt.


Guidens innehåll

  • Åka alpina skidor i Grönklitt.

  • Varför bo på Hornberga Gård när man åker skidor i Grönklitt?

  • Glönklitts pister och liftsystem.

  • Hyra alpin skidutrustning och skaffa liftkort.Åka alpina skidor i Orsa Grönklitt


I Grönklitts skidsystem finner du sammanlagt femton liftar (varav en sittlift) och tjugotvå nedfarter för hela familjen. För barnen finns allt från snälla och händelserika barnbackar nära parkeringen och hamburgekiosken, till den spännande blåbärsskogen med rolig terräng och talande figurer längs skidbackens skogskanter.


För den glada slalomåkaren finner du både blåa, röda som svarta pister spridda över hela berget. Här kan du utmana dig själv och din åkning likväl som att ta det lugnt njuta med trygga svängar med en fantastisk utsikt över Grönklitts skogar, sjöar och berg. Inte heller kommer parkåkaren bli rastlös i Grönklitt. I backen Bananen finns det blågröna hopp, rails, boxar och skicrossbana, med mera. Och om du skulle vilja få en extra adrenalinkick, finns det även offpist i skogarna vid pisterna att utforska, varav vissa är utmarkerade på pistkartan.Varför bo på Hornberga Gård när man åker skidor i Grönklitt?


Grönklitts pister åker du till med bil från Hornberga Gård, och beroende på vilken sida av berget du parkerar på tar det ca tio till tjugo minuter. Om du åker till framsidan av berget, där Grönklitt har reception, restauranger med mera tar det tjugo minuter.


Om du åker till baksidan av berget, tar det knappt tio minuter, och parkeringen ligger femtio meter från en av Grönklitts bästa backe, Norrbacken. Om liftkortet är förberett sedan innan är det bara att glida med skidorna från bildörren till ankarliften. Fråga oss på Hornberga gård så guidar vi dig rätt. Här på gården finns även allt du och familjen behöver. Vi har restaurang, pub, pool, bastu, lekrum för barnen och mysiga boenden.Grönklitts pister och liftsystem


På berget finner du sammanlagt 15 liftar och 22 nedfarter. Nedan ser du en karta över systemet som du även kan ladda ner via länken.


Hyra alpin skidutrustning och skaffa liftkort


För att njuta som mest av din skidsemester rekommenderas alltid egen utrustning eller hyrd. Detta för att pjäxor, skidor och stavar kommer att vara anpassade till dina storlekar och åkstil. I längden gör detta en stor skillnad för hur din upplevelse i backen blir. Du kan hyra och få experthjälp samt skaffa liftkort via Grönklitts skidshop (huset bakom receptionens byggnad). Du kan även skaffa lift- och spårkort hos oss på Hornberga Gård.Se efter lediga rum och stugor

Se fler aktiviteter att göra i Orsa och Grönklitt